Είναι να βγαίνεις, κυριολεκτικά, από τα ρούχα σου! Καθημερινά ψέματα, που με τη βοήθεια των διαπλεκόμενων και ελεγχόμενων μέσων, γίνονται “ειδήσεις”! Για παράδειγμα, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα tweet, ενημέρωσε ότι … “Λύνουμε – επιτέλους- την εκκρεμότητα την οποία κληρονομήσαμε, όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωσης να πηγαίνουν από το 50% στο 70% όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη”.
Κι όμως ο νόμος έχει ψηφιστεί από τον Μάιο, από την κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο νόμος 4611/19, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 73 Α της 17ης Μαΐου 2019. Η αύξηση θα δινόταν από την 1η Ιουλίου, όμως για τεχνικούς λόγους (δεν προλάβαιναν να αλλάξουν τα στοιχεία σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς γινόταν ο επανυπολογισμός των συντάξεων) ο ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει αναβολή για μικρό διάστημα, ώστε να αλλάξουν το σύστημα και τα στοιχεία. Παράλληλα ανακοίνωνε ότι θα γινόταν αναδρομική καταβολή από τις 17 Μαΐου 2019, όταν δηλαδή δημοσιεύτηκε ο νόμος.
Δείτε το ΦΕΚ της 17ης Μαΐου 2019
Δείτε την ανακοίνωση που είχε κάνει στις 26 Ιουνίου ο ΕΦΚΑ για την αναβολή της υλοποίησης των αυξήσεων λόγω τεχνικών προβλημάτων:
«Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», αναφέρει η ανακοίνωσή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
«Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων θα ενσωματωθούν στο σύστημα πληρωμών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)», διευκρινίζει ο ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη (26/06) αναρτήθηκε στην «Διαύγεια» η απόφαση με τους όρους υπό τους οποίους δικαιούνται σύνταξη, λόγω θανάτου, τα προστατευόμενα παιδιά θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου. Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση αίρεται το όριο ηλικίας για για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης, μετά την πρώτη τριετία και στην επαναφορά του ποσοστού του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.